
Je eerste tattoo? Dit moet je weten voordat je begint
Het laten zetten van je eerste tattoo doe je niet zomaar. Waarschijnlijk denk je al een tijdje na over het nemen van een tatoeage. En dat is maar goed ook, want hij staat voor altijd op je lijf.
Waar moet je rekening mee houden voordat je een tattoo laat zetten? In dit artikel zet ik een aantal (praktische) tips voor je op een rijtje.
Waarom wil je een tattoo?
De belangrijkste vraag is: waarom wil je een tattoo? De inkt op je huid is voor altijd. Al kun je een tattoo natuurlijk altijd nog weg laten laseren als je er écht spijt van hebt. Maar daar gaan we maar even niet vanuit.
Denk goed na over die reden. En dat kan van alles zijn: vanwege een belangrijke gebeurtenis in je leven, om een levensfase te markeren, om iemand te gedenken, om een traumatische gebeurtenis te verwerken of gewoon omdat je het mooi vindt. Dat laatste is ook zeker een goede reden. Want laten we eerlijk zijn: het is een prachtige versiering van je lijf!
Als je zeker weet waarom je de tattoo wilt, dan is al een belangrijke eerste stap gezet. Want door daar goed over na te denken weet je zeker dat het geen bevlieging is. Neem hiervoor je tijd: je hoeft zo’n belangrijk besluit echt niet overhaast te nemen. Bovendien wordt het geduld sowieso op de proef gesteld. Tattooshops hebben het vaak druk. Een wachttijd van minstens enkele weken tot vaak wel enkele maanden voordat je een afspraak kunt maken, is niet vreemd.
Mag ik een tattoo?
Als je zeker weet dat je een tatoeage wilt, dan is het belangrijk om te weten of het ook mag. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met je leeftijd en gezondheid.
Minimumleeftijd voor een tattoo
Er zijn vanuit de overheid officiële regels als het gaat om de leeftijd voor een tattoo. Een tattooshop moet zich aan deze regels houden.
Kinderen onder de 12 jaar mogen niet getatoeëerd worden. Tussen de 12 en 16 jaar heb je toestemming nodig van je ouders of voogd. En vanaf je zestiende mag je het helemaal zelf bepalen.
Tattoo’s en je gezondheid
Omdat bij het zetten van een tattoo een wond in je huid wordt gemaakt, kan niet iedereen zomaar een tatoeage nemen. Als je vanwege ziekte een lagere afweer hebt of bepaalde medicijnen slikt, kan het beter zijn om geen tattoo te laten zetten.
De GGD heeft een lijst gemaakt met situaties waarin je beter geen tattoo kan nemen. Dat geldt als je een van de volgende ziektes hebt:
- Diabetes
- Problemen met bloedstolling
- Chronische huidziekte
- Een verminderde afweer
- Hart- en vaatafwijkingen
Laat verder geen tatoeage zetten:
- Als je allergisch bent voor tatoeage-materialen of -inkt
- Als je zwanger bent of borstvoeding geeft
- Op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie hebt ondergaan
- Op plekken die het afgelopen jaar bestraald zijn
- Op een litteken dat minder dan een jaar oud is
- Op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen
Kies een plek en ontwerp voor je tattoo
Een tatoeage kan op (bijna) elke plek van je lijf worden gezet. Het is maar net wat jij wil en hoe zichtbaar je tattoo mag zijn. Kies je voor je handen of de buitenkant van je arm, dan is de tattoo natuurlijk een stuk zichtbaarder dan wanneer je gaat voor de binnenkant van je bovenarm of je bovenbeen.
Natuurlijk is het je eigen keuze, maar denk er wel even over na. In sommige beroepen kan het misschien nog tot wat gedoe of discussie leiden. En misschien vinden bepaalde mensen in je omgeving er ook wel iets van. Ben je hiervan bewust, maar laat je er zeker niet door tegenhouden. Uiteindelijk is het jouw lijf en jouw keuze!
Belangrijk is dat de plek op je lichaam past bij het ontwerp van de tattoo. Zet je bijvoorbeeld een tekst op een kleine oppervlakte, dan moet je opletten dat de letters niet te dicht op elkaar komen te staan. In de loop van de tijd bestaat de kans dat ze in elkaar gaan overlopen. Overleg dus altijd goed van te voren met de tattoo-artiest over je ontwerp en de plek.
Verder is het natuurlijk belangrijk dat je ontwerp 100% klopt. Je kunt zelf een ontwerp maken, je tattoo-artiest opdracht geven om jouw verhaal om te zetten in een tattoo of online op zoek gaan naar een tof tattoodesign. Ook hier geldt: neem ruim de tijd, leg het eens weg en bedenk dan nog eens of het helemaal is zoals je wilt. Want de tattoo staat er voor altijd!
Kies de juiste tattooshop
Natuurlijk is het ook belangrijk dat je de juiste tattooshop kiest. Zorg ervoor dat het een betrouwbaar adres is, maar ook dat je je er helemaal op je gemak voelt. Ik geef je graag tips voor het kiezen van de juiste tattooshop.
Inkt en naald in de aanslag en start
Als je er goed over hebt nagedacht, je ontwerp klopt helemaal en je hebt een fijne tattoo-artiest gevonden, dan kan het feest beginnen.
Je eerste tattoo laten zetten is natuurlijk super spannend, dus bereid je goed voor op je tattoo-afspraak. Zorg vooral dat je zo relaxed mogelijk bent. En probeer er ook gewoon een beetje van te genieten!
Wat was jouw allereerste tattoo en vond je het spannend? Deel jouw verhaal in de comments.