
Hoe oud moet je zijn voor een tattoo?
Er gelden in Nederland strenge regels voor de minimale leeftijd voor het zetten van een tattoo. Deze regels zijn opgesteld door de overheid en vastgelegd in de wet.
Kort samengevat: vanaf je twaalfde kun je een tatoeage laten zetten, maar daar zitten dan wel allerlei voorwaarden aan. Vanaf je zestiende kun je in principe doen en laten wat je wil.
Dit zijn de leeftijdsgrenzen voor het zetten van een tattoo
- Tussen de 12 en 16 jaar mag alleen een tattoo worden gezet na toestemming van je ouders of voogd. Ze moeten ook aanwezig zijn bij de tattoosessie.
- Jongeren tot 16 jaar mogen bepaalde lichaamsdelen niet laten tatoeëren. Ook niet met toestemming van de ouders of voogd. Deze plekken zijn verboden:
- Het hoofd
- De hals
- De handen
- De polsen
- Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf beslissen over het zetten van een tattoo. Er is dan geen toestemming meer nodig en er zijn dan ook geen verboden plekken.
De risico’s van een tattoo op jonge leeftijd
Hoewel het wettelijk mag, wordt het zetten van een tattoo onder de 16 eigenlijk sterk afgeraden. Daar zijn drie belangrijke redenen voor:
- Op jonge leeftijd kun je bepaalde keuzes nog lastig overzien. Je smaak verandert vaak nog, waardoor je misschien spijt krijgt van het gekozen tattoodesign.
- Het is op jonge leeftijd nog lastig om keuzes te maken waar je de rest van je leven aan vast zit. En een tattoo is toch redelijk permanent.
- Je lichaam groeit nog volop. Je tattoo kan daardoor vervormen. Zeker op plekken die nog volop ‘in beweging’ zijn.
Minimumleeftijd voor een piercing
Voor het zetten van piercings gelden ook leeftijdsregels: bij kinderen onder de 12 jaar is het verboden. Wel mag je als kind een gaatje laten schieten in de oorlel. In Nederland is hier geen minimumleeftijd voor.
Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen met toestemming van de ouders of voogd wel een piercing laten zetten. Genitale piercings mogen dan nog niet. Bij meisjes is een tepelpiercing op die leeftijd ook verboden.
Leeftijdsgrens voor tatoeages gaat veranderen
Hoogstwaarschijnlijk worden de leeftijdsgrenzen voor het zetten van een tatoeage in de toekomst aangepast. Sinds 1 januari 2022 geldt er namelijk een nieuwe Europese wet voor tattooshops. Deze wet is ook in Nederland van toepassing.
In de nieuwe wet staan deze regels over de leeftijd voor een tattoo:
- Tot 16 jaar is het zetten van een tatoeage verboden.
- Tussen de 16 en 18 jaar mag alleen een tattoo worden gezet na toestemming van je ouders of voogd. Ze moeten ook aanwezig zijn bij de tattoosessie.
- Vanaf 18 jaar is er geen toestemming meer nodig.
Maar waarom wordt hier dan nog van afgeweken in Nederland? Dat is een redelijk technisch verhaal.
In Nederland is de leeftijdsgrens voor het zetten van een tatoeage of piercing vastgelegd in artikel 24 van de Warenwet. En in de nieuwe Europese wet staat dat nationale wetten voorrang hebben. Dus geldt als het gaat om de leeftijdsgrenzen de Nederlandse Warenwet.
De overheid heeft aangekondigd om artikel 24 van de Warenwet aan te gaan passen en gelijk te trekken met de Europese norm. Maar het aanpassen van wetten is niet zomaar geregeld, dus is nog onduidelijk vanaf wanneer de nieuwe leeftijdsgrenzen in Nederland gaan gelden.
Hogere leeftijd bij de tattooshop
Sommige tattooshops wijken af van de officiële regels. Dat mag natuurlijk, zolang ze zich maar aan de minimumleeftijd houden.
Er zijn shops die vinden dat het zetten van een tatoeage onder de 16 jaar niet oké is en dus doen ze dit niet. Sommige shops gaan nog een stap verder en tatoeëren pas vanaf 18 jaar.
Informeer hier dus altijd goed naar bij de tattooshop voordat je een afspraak maakt.
Boetes en klachten
Een tatoeëerder of piercingshop die zich niet aan de leeftijdsgrenzen houdt, krijgt een boete en kan de vergunning verliezen. Klachten over shops die zich niet aan de regels houden, moeten worden ingediend bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Hoe oud was jij toen je je eerste tattoo liet zetten? Laat je reactie achter in de comments.