
Hoe vertel je aan je ouders dat je een tattoo laat zetten?
Misschien zie je er wel als een berg tegenop: je ouders vertellen dat je een tattoo laat zetten.
Of dit terecht is, kun je zelf het beste inschatten. Misschien hebben je ouders zelf tattoos of weet je dat ze tatoeages super tof vinden. Dan is het niet zo’n issue. Maar als je weet dat ze anti-tattoo zijn, dan wordt het ongetwijfeld een lastiger gesprek.
In sommige gevallen kun je er niet omheen en moet je aan je ouders vertellen dat je een tattoo laat zetten. Als je jonger dan 16 bent, heb je namelijk toestemming nodig om je te mogen laten tatoeëren. Want in Nederland gelden allerlei regels rond de minimumleeftijd voor het zetten van tatoeages.
Stiekem naar de tattooshop
Sommige ouders geven geen toestemming voor een tattoo. Misschien zijn ze bang dat je er op die jonge leeftijd nog niet goed genoeg over hebt nagedacht, of ze denken dat het een bevlieging is. Of ze vinden je er gewoon nog écht te jong voor.
Hoe vervelend ook; dat zul je moeten accepteren. Zonder toestemming mogen tattooshops nu eenmaal geen tatoeages zetten als je onder de 16 bent. Dan maar stiekem naar een tattooshop? Dat is een heel slecht plan!
Als je iemand vindt die zonder toestemming van je ouders een tattoo zet, dan is de kans groot dat deze tatoeëerder de zaakjes niet op orde heeft. Misschien heeft ‘ie zelfs geen vergunning.
Vaak gaat het in zo’n geval om een zogenoemde thuisprikker. De kwaliteit van de tattoo laat mogelijk te wensen over en met een beetje pech is ook de hygiëne niet op orde. En dat kan heel gevaarlijk zijn.
Hoe overtuig je je ouders voor een tattoo?
Je ouders kunnen heel veel redenen hebben om jouw weg naar de tattooshop te blokkeren.
Misschien omdat ze een tattoo gewoon niet mooi vinden, omdat ze bang zijn dat je je hele lijf vol gaat zetten of omdat ze vrezen dat je er later in je zoektocht naar een baan last van gaat krijgen. Wat hun vrees ook is, je komt alleen verder als je er open en eerlijk over praat.
Als jij heel graag een tatoeage wilt, denk dan goed na over het gesprek dat je met je ouders wilt voeren. Leg hen uit waarom je een tattoo wilt. Vertel hen over het ontwerp dat je in gedachte hebt én waarom je die specifieke tatoeage graag wilt. Misschien is het wel als herinnering aan een belangrijke of heftige gebeurtenis in je nog jonge leven.
Laat je ouders vooral zien dat het geen bevlieging is, dat je goed hebt nagedacht over de impact en laat hen desnoods meekijken met je zoektocht naar een goede tattooshop.
Ik ben 16 of ouder en wil een tattoo
Als je 16 jaar of ouder bent, is het eigenlijk heel simpel: je ouders hebben er dan niks meer over te zeggen. Toch kun je lastig de tattoo voor de rest van je leven verbergen. Behalve als die op een zeer intieme plek is gezet natuurlijk. Vertel het dus gewoon open en eerlijk aan je ouders!
Hoe je dat doet? Gewoon, door het te vertellen. “Pap en mam, ik ga een tattoo laten zetten.” Een lastige boodschap als je weet dat ze anti-tattoo zijn of als je er al op jonge leeftijd ruzie over hebt gehad. Maar als je volwassen bent en je durft het niet eerlijk tegen je ouders te zeggen, dan is er wel een probleem.
Leg hen vooral goed uit waarom je ervoor hebt gekozen. Laat hen het ontwerp (of het eindresultaat) zien. En vertel waarom het zo belangrijk voor je is. Ze kunnen het er dan nog altijd niet mee eens zijn, maar ze hebben weinig andere keuze dan het te accepteren. Het verzwijgen is veel erger. Dat kan leiden tot een breuk in de vertrouwensband.
Hoe praat ik met mijn ouders?
Zo’n gesprek met je ouders kan best lastig zijn. Je moet hiervoor toch even een drempel over. Op de website van de GGD staan allerlei tips over het voeren van een lastig gesprek met je ouders.
Tip: Misschien zijn je ouders wel bang voor de pijn die het zetten van een tattoo doet of voor problemen na het zetten van de tattoo. In mijn tattoo-kennisbank kun je hen alles laten lezen dat ze moeten weten over het zetten van tatoeages.