Bloementattoo voet

Tattoo nazorg: zo verzorg jij je vers gezette tatoeage

Een mooie tattoo begint met de keuze voor een goede tattoo-artiest. Maar de verzorging tijdens het genezingsproces is minstens zo belangrijk. De nazorg van je tattoo kan het eindresultaat maken of breken. Verzorg je vers gezette tatoeage dus met de grootste zorg.

Waarom is nazorg zo belangrijk?

Na het tatoeëren moeten de wondjes in je huid langzaam gaan herstellen. Gemiddeld duurt dit vier tot zes weken. In die tijd moet je er alles aan doen om ontstekingen te voorkomen en moet je de huid helpen met het herstel.

Des te beter je dit doet, des te mooier je nieuwe lichaamsversiering wordt. Door goede nazorg blijven de lijnen strak en de kleuren mooi. Verzorg je de tattoo niet goed, dan kan het eindresultaat minder strak worden of bij een kleurentattoo de kleur minder sprankelend.

Daarnaast ligt dus een infectie op de loer: als er vuiligheid in de tatoeagewond komt, dan kan de boel gaan ontsteken. Dit is potentieel gevaarlijk, maar kan je tattoo ook aardig verpesten.

De belangrijkste tips voor tattoo nazorg

Dit zijn de 10 belangrijkste tips voor goede nazorg van je verse tatoeage:

  1. Raak je tattoo niet aan
  2. Voorkom dat er vuil in de wondjes komt
  3. Draag geen strakke of vieze kleren
  4. Maak je tatoeage regelmatig schoon
  5. Voorkom dat je tattoo uitdroogt en smeer hem regelmatig in
  6. Ga niet krabben of aan de korstjes trekken
  7. Pas op met douchen en afdrogen
  8. Ga niet zwemmen of naar de sauna
  9. Vermijd felle zon en ga niet onder de zonnebank
  10. Wees voorzichtig met sporten

Download hier gratis de handige checklist: ‘Laat je tattoo stralen met deze nazorg tips’.

Ik vertel je in dit artikel alles over de 10 de nazorg-tips.

De eerste stap: na de tattoosessie

Als de naald het laatste stukje tattoo-inkt in je huid heeft geprikt, dan begint direct de eerste stap van de nazorg.

In de tattooshop wordt je verse tatoeage goed schoongemaakt en vervolgens ingepakt. Je tattoo is namelijk een open wond en dus hebben onder meer bacteriën vrij spel. Door folie rond de huid aan te brengen, wordt de wond afgedekt.

Tattoofolie als second skin

De folie moet je zien als second skin: een beschermend laagje om je huid. Hier wordt speciale zelfklevende tattoofolie voor gebruikt.

Het voordeel van die speciale folie is dat ‘ie enkele dagen kan blijven zitten. In die tijd hoef je nog niet te starten met de nazorg. Ook zorgt het ervoor dat je tattoo beter kan genezen. Er komen minder korstjes en velletjes op de huid. En het zorgt voor een optimale bescherming tegen allerlei ziektekiemen.

Huishoudfolie als alternatief

Soms kiest de tattoo-artiest voor gewone huishoudfolie om je tattoo mee te bedekken. Deze folie kan niet lang blijven zitten en moet je na enkele uren weer verwijderen.

Vanaf dat moment moet je direct starten met de verzorging. Eventueel kun je er ook voor kiezen om dan zelf alsnog de speciale tattoofolie op de huid te plakken. Uiteraard wel pas nadat je de tattoo eerst goed hebt schoongemaakt.

Je kunt de zelfklevende tattoofolie onder meer via Tattoomed online bestellen.

Tattoo nazorg tips

Tip 1: Raak je tattoo niet aan

Hoe verleidelijk het misschien ook is: blijf in de eerste weken van je tattoo af. En raak ‘m al helemaal niet aan met vieze handen. Omdat je tattoo nog een open wond is, bestaat namelijk het risico op een infectie. Ook kun je de herstellende huid beschadigen.

Uiteraard gaat het een keer gebeuren dat je de tatoeage per ongeluk wel aanraakt. Geen paniek. Maak hem daarna een keertje extra schoon en dan is er hoogstwaarschijnlijk weinig aan de hand.

Tip 2: Voorkom dat er vuil in de wondjes komt

Het is belangrijk dat je tattoo zo schoon mogelijk blijft. Door hem niet aan te raken, maar ook door ervoor te zorgen dat er niet op een andere manier vuil in de wondjes komt. Ook veel zweet is slecht voor het herstel.

Het is ook belangrijk om op te passen met huisdieren. Zorg ervoor dat je huisdier je tattoo niet aanraakt. Want ook zo kan er vuiligheid in de tatoeagewond komen.

Ook bij bepaalde beroepen moet je voorzichtig zijn. Werk je bijvoorbeeld veel met haren (kapper, trimsalon) of in een omgeving met stof of zaagsel (timmerman, metaalbewerker), dan moet je de verse tattoo ook goed beschermen tegen deze vuiligheid.

Waarom is dit belangrijk? Omdat dit ervoor kan zorgen dat je tattoo gaat ontsteken. En dit moet je absoluut voorkomen. Een ontstoken tatoeage kan je aardig ziek maken en het verpest het eindresultaat behoorlijk.

Tip 3: Draag geen strakke of vieze kleren

Strakke kleding zit een goede genezing in de weg. Je kleren schuren over je verse tattoo. Dat is pijnlijk, maar het kan vooral ook zorgen voor een geïrriteerde huid. Dat verstoort het herstelproces. Zeker als er korstjes op de tatoeage komen, kunnen deze weer beschadigen door schurende kleding.

In de eerste dagen kan er ook nog inkt en wondvocht uit de tattoo lekken. Als je dan strakke kleren draagt, kunnen deze gaan vastplakken aan je huid. Het is pijnlijk om dat weer los te krijgen en hiermee kun je de herstellende huid weer beschadigen.

Zorg er ook voor dat je geen vuile kleding draagt. Die vuiligheid kan in de wondjes terechtkomen. En zoals we al hebben uitgelegd: dat kan gevaarlijk zijn. Tattoos zijn namelijk dol op bacteriën.

Slapen met een nieuwe tatoeage, behoeft ook wat aandacht. Kies voor een pyjama (liefst van katoen) om te voorkomen dat de tattoo aan je beddengoed vastplakt. En zorg ervoor dat je beddengoed schoon is. Want ook hier liggen bacteriën op de loer.

Tip 4: Maak je tatoeage regelmatig schoon

Voor een goede genezing is het belangrijk om je tatoeage regelmatig schoon te maken. Zo kun je het wondvocht, bloed en de lekkende inkt afwassen. Dat is belangrijk om enorme korstvorming te voorkomen. Maar het helpt ook met de bescherming tegen bacteriën.

Wanneer moet ik mijn tattoo wassen?

Je start met het wassen van je tattoo zodra de tattoofolie is verwijderd. Maak je tattoo vanaf dan zeker twee keer per dag schoon. Als de genezing goed verloopt, dan volstaat één keer per dag ook.

Dit blijf je doen totdat de huid helemaal genezen is. Dat duurt gemiddeld vier tot zes weken. Daarna is het niet meer nodig om je tattoo intensief schoon te maken.

Hoe maak ik mijn tattoo schoon?

Begin met het wassen van je handen. Gebruik zeep om ervoor te zorgen dat je handen echt goed schoon zijn. Zo kun je geen infecties overbrengen op je tatoeage.

Daarna start je met het wassen van de tattoo. Hiervoor gebruik je een milde en ongeparfumeerde zeep. Breng de zeep voorzichtig aan en spoel je tatoeage daarna af met lauw water. Zorg ervoor dat alle wondvocht, bloed en inkt weg is.

Na het afspoelen moet je de tattoo voorzichtig droog deppen. Doe dit met een schone en niet pluizende handdoek. Het is belangrijk om ‘m niet droog te wrijven, want hiermee kun je de huid weer beschadigen.

Tip 5: Voorkom dat je tattoo uitdroogt en smeer hem regelmatig in

Het insmeren van je tatoeage is één van de belangrijkste dingen tijdens de nazorg. Op die manier help je de huid met het herstel en voorkom je uitdroging.

Door de tattoo in te smeren blijft je huid soepel en ontstaan er minder korstjes. Ook krijg je minder jeuk. Dat is heel fijn. Al is het maar om te voorkomen dat je gaat krabben. Want daardoor kunnen de korstjes scheuren, gaat je tattoo mogelijk weer bloeden en kan het zomaar zijn dat de tatoeage minder mooi geneest.

Hoe vaak moet je de tattoo insmeren?

Smeer je tattoo de eerste weken minimaal twee keer per dag in. Bijvoorbeeld in de ochtend en de avond. Hou dit vol totdat ‘ie helemaal genezen is. Gemiddeld duurt dit vier tot zes weken. In de eerste dagen doe je er goed aan om je tattoo nog iets vaker in te smeren.

Waarmee kun je je tattoo insmeren?

Er is speciale tattoocrème te krijgen voor een goede nazorg. In deze crème of zalf moet volgens de richtlijnen van het LCHV een hoog percentage vet zitten. Hiermee ontstaat een goed en beschermd laagje.

Er zijn allerlei verschillende producten op de markt. Bij veel tattooshops wordt geadviseerd om Bepanthen Tattoo Zalf te gebruiken. Deze bevat 70% vet en werkt goed.

Tip: Smeer geen te dikke laag zalf op je tattoo. Hierdoor sluit je de huid teveel af en kan de tattoo niet ademen. Dat is slecht voor de genezing. Ook kunnen er hierdoor bultjes of puistjes ontstaan.

Je tattoo insmeren met vaseline

Er wordt ook vaak gezegd dat je een tattoo kunt insmeren met Vaseline. Vaseline is namelijk gemaakt om een droge huid soepel te houden. En het is ook een stuk goedkoper dan de meeste nazorgzalf.

Toch is het niet aan te raden om Vaseline te gebruiken. Het legt namelijk een te dik laagje over je tattoo. Daardoor kan je huid niet genoeg ademen. Je loopt hierdoor ook het risico dat je bacteriën insluit onder de zalf. Hierdoor kan je tattoo gaan ontsteken.

Als je tatoeage helemaal is genezen, is het trouwens geen enkel probleem om Vaseline te gebruiken om je huid soepel te houden.

Tip 6: Ga niet krabben of aan de korstjes trekken

Na een aantal dagen kunnen er kleine korstjes op je tatoeage komen. Vergelijk het met korstjes die ontstaan op bijvoorbeeld een flinke schaafwond.

Je kunt forse korstvorming voorkomen door eerst gebruik te maken van tattoofolie en daarna je tattoo goed in te smeren.

De korstjes die tijdens de genezing ontstaan, vallen er vanzelf vanaf. Na ongeveer een week zijn ze weg. Ga er in de tussentijd vooral niet aan pulken. Hiermee kun je de tattoo beschadigen. Zo kun je bijvoorbeeld lichte plekjes veroorzaken.

Tijdens het herstel gaat de huid jeuken. Beheers je en ga niet krabben, want dan kunnen de korstjes dus barsten. Je loopt ook extra risico op een infectie. Om de jeuk toch een beetje tegen te gaan, kun je de tattoo met wat zalf insmeren. Dat neemt het jeukerige gevoel weg.

Tip 7: Pas op met douchen en afdrogen

Uiteraard kun je gewoon douchen nadat je een tattoo hebt gezet, maar je moet wel rekening houden met een aantal dingen.

Ga geen uren onder de kraan staan, maar spoel je gewoon snel even af. Het water mag daarbij niet te warm zijn. Als je toch zin hebt in een lange douchebeurt, voorkom dan dat je tattoo te nat wordt.

Voor het afdrogen gebruik je een schone handdoek. Op de plek van de tattoo dep je de huid droog. Wrijf het niet droog, want daarmee kun je de tattoo beschadigen.

Tip 8: Ga niet zwemmen of naar de sauna

Ga absoluut niet zwemmen of naar de sauna met je verse tattoo. Het risico bestaat namelijk dat er vuil in de wondjes terechtkomt en dat je tattoo gaat ontsteken.

Het chloor in het zwembad kan ook zorgen voor een geïrriteerde huid en er kan tattoo-inkt gaan lekken als je tatoeage te nat wordt. Dat kan de tattoo aardig verpesten.

Een bezoek aan de sauna is vanwege dezelfde reden ook een slecht plan. Net als een duik in je jacuzzi of een lekker lange sessie in je eigen bad.

Meer weten? Lees dan deze artikelen:

  • Zwemmen met een nieuwe tattoo
  • Naar de sauna met een nieuwe tattoo

Tip 9: Vermijd felle zon en ga niet onder de zonnebank

In de zon of onder de zonnebank met een nieuwe tattoo is funest. Doe het dus gewoon niet.

Zolang je huid nog niet genezen is, is deze extreem gevoelig voor UV-straling. Je huid en tattoo kunnen hierdoor snel verbranden. Dit kan bultjes en blaren veroorzaken. De huid kan zelfs een beetje gaan scheuren. Je tattoo kan hierdoor flink beschadigen.

Om dezelfde reden wordt ook écht afgeraden om onder de zonnebank te gaan. De UV-straling van een zonnebank is namelijk nog veel heviger dan de straling van de echte zon.

Insmeren met zonnebrandcrème

Dan smeer ik m’n tattoo toch gewoon in met zonnebrandcrème? Nee! Niet doen. In deze crème zitten ingrediënten die niet goed zijn om te gebruiken op de tatoeagewond. Je tattoo kan hierdoor gaan ontsteken. Er kunnen ook zwellingen of blaren ontstaan.

Zonnebrandcrème is dik en plakkerig. De zonnebrand sluit je tattoo te veel af en het trekt vuil aan. En zoals je in dit artikel al kon lezen: de huid moet juist goed kunnen ademen.

Meer weten? Lees dan dit artikel:

Tip 10: Wees voorzichtig met sporten

In de eerste dagen na de tattoosessie doe je er goed aan om de sportschool of het sportveld even te mijden. Ook een hardlooprondje kun je beter even uitstellen.

Het is belangrijk om je lichaam de eerste dagen wat rust te geven. Je lijf heeft alle energie nodig om de huid te laten herstellen. Ook moet de inkt goed kunnen inkapselen.

Bij sommige sporten bestaat ook het risico dat iemand je tattoo aanraakt of dat er vuil in komt. Denk aan een tattoo op je been tijdens een potje voetbal. Tijdens het sporten zweet je bovendien. En zweet in de verse wondjes is net als vuil een bron van ellende.

Meer weten? Lees dan dit artikel:

Hoe lang duurt de nazorg van je tattoo?

Je moet doorgaan met de intensieve nazorg totdat je tattoo genezen is. Dat proces duurt gemiddeld vier tot zes weken. In die tijd gaan de wondjes helen en herstelt de huid.

Als je tattoo goed genoeg genezen is, dan kun je voelen dat ‘ie in de huid ligt en niet meer er bovenop. Je tatoeage voelt dan glad aan als je over je huid wrijft.

Overigens gaat het genezingsproces na die periode nog wel door. Het duurt namelijk zeker drie maanden voordat alle huidlagen helemaal hersteld zijn.

Blijf je tattoo altijd verzorgen

Met goede nazorg ben je nog niet klaar. Om je tatoeage de rest van het leven mooi te houden, blijft goede verzorging belangrijk.

Het is belangrijk om je huid goed in goede conditie te houden. Dit kan onder meer met speciale hydraterende crème. Hierdoor voorkom je dat je huid uitdroogt en sneller ouder wordt. Dit gaat namelijk ten koste van je tattoo.

Ook moet je de tattoo de rest van je leven goed beschermen tegen de zon. Smeer je huid in met zonnebrandcrème met minstens factor 50 om vervaging te voorkomen.

Tattoo verzorging tips

Reactie plaatsen