
Bloedvergiftiging
Bloedvergiftiging ontstaat als een infectie zich verspreidt door je lichaam. De oorzaak van de infectie is een bacterie. Als deze zich gaat vermenigvuldigen en verspreiden, dan kan het leiden tot een bloedvergiftiging. En dat is levensgevaarlijk.
Een ontstoken tattoo
Een ontstoken tattoo kan het begin zijn van veel ellende. Als er een bacteriële infectie ontstaat, dan zou dit in het slechtste geval kunnen uitdraaien op een bloedvergiftiging. Het is daarom belangrijk om direct in te grijpen als je problemen krijgt na het tatoeëren.
.Denk je dat er sprake is van een ontsteking? Neem dan contact op met je huisarts. Met antibiotica is een infectie meestal goed te bestrijden.
Hoe ontstaat een bloedvergiftiging?
Een bloedvergiftiging begint met een lokale ontsteking op een bepaalde plek in je lichaam. Bijvoorbeeld een wondje dat geïnfecteerd raakt, zoals een tatoeagewond.
Als de bacterie gaat vermenigvuldigen en zich verspreidt door je lijf, dan komt de bacterie in je bloed terecht. De infectie verspreidt zich dan dus via de bloedbanen. Dit wordt ook wel een sepsis genoemd.
Symptomen van een bloedvergiftiging
Een bloedvergiftiging kun je onder meer hieraan herkennen:
- Een algeheel gevoel van malaise
- Een snelle hartslag of ademhaling
- Koorts en/of koude rillingen
- Daling van je bloeddruk
- Verwardheid of sufheid
Een (huis)arts ontdekt vaak op basis van een combinatie van symptomen dat er sprake is van een bloedvergiftiging. Ook kan het duidelijk worden door bloedonderzoek. Er zijn dan hoge ontstekingswaarden te zien.
De behandeling
Een bloedvergiftiging kan levensbedreigend zijn. Je organen kunnen erdoor beschadigd raken. Ongeveer één op de vier mensen komt zelfs te overlijden, aldus Thuisarts.nl.
Als er sprake is van een bloedvergiftiging, ga je met spoed naar het ziekenhuis. Daar krijg je direct antibiotica toegediend via een infuus. Ook krijg je extra vocht en wordt gecontroleerd of je organen goed blijven werken. Het kan zijn dat je op de intensive care terecht komt.