
GGD - Gemeentelijke gezondheidsdienst
De GGD is de Gemeentelijke gezondheidsdienst en houdt zich bezig met allerlei zaken op het gebied van de publieke volksgezondheid.
Elke gemeente in Nederland moet volgens de wet een GGD hebben. In de praktijk zijn er 25 GGD’s in Nederland die elk in hun eigen gebied aan het werk zijn.
Taken van de GGD
De GGD moet op basis van de Wet Publieke gezondheid allerlei taken uitvoeren. Deze wet regelt de openbare gezondheidszorg, de bestrijding van infectieziektes en de quarantaine van mensen of vervoersmiddelen die een gevaar voor de gezondheid kunnen opleveren.
De GGD werd in 2020 in één klap bekend als centrale speler in de bestrijding van de coronacrisis. De GGD was verantwoordelijk voor coronatesten, bron- en contactonderzoek, quarantainemaatregelen en de vaccinatiecampagne.
Dit zijn onder meer de wettelijke taken die de GGD heeft:
- Het uitvoeren van het rijksvaccinatieprogramma
- Reizigersvaccinaties
- Jeugdgezondheidszorg
- Openbare geestelijke gezondheidszorg
- Hygiënezorg
- Bevolkingsonderzoeken
- Infectieziektebestrijding
- Tuberculosebestrijding
GGD GHOR Nederland
In Nederland zijn er 25 verschillende GGD’en. Dat is net zoveel als het aantal veiligheidsregio’s. Een veiligheidsregio is een gebied waarin hulpdiensten en gemeenten samenwerken aan de rampen- en crisisbeheersing.
Landelijk werken alle GGD’en samen in een landelijke koepel: de GGD GHOR Nederland.
GGD en tattooshops
Tattooshops moeten een vergunning aanvragen bij de GGD in de eigen regio. Deze vergunning kun je krijgen na een inspectie van de GGD. Zonder vergunning is het verboden om te tatoeëren.
De GGD houdt ook toezicht op de tattooshops. Ze voeren regelmatig inspecties uit op basis van onder meer de hygiënerichtlijn. Ook kunnen ze advies geven over het inrichten van een tattooshop, de werkwijze en de schoonmaak.