
Permanente make-up
Permanente make-up lijkt op tatoeëren. Toch is er een verschil. Permanente make-up wordt in een andere huidlaag aangebracht. Daardoor is het niet permanent: binnen 1 tot 4 jaar gaat het vervangen.
Permanente make-up wordt onder meer gebruikt om wenkbrauwen te verfraaien. Maar je kunt het ook gebruiken voor het aanbrengen van eyeliners, lipliners of rouge. Na een borstamputatie is ook een tepelhof na te bootsen.
Permanente make-up wordt in Nederland ingezet sinds 1988. Het kwam overwaaien uit Amerika.
Waar kun je terecht voor permanente make-up?
Het aanbrengen wordt vaak gedaan door schoonheidsspecialisten of speciale salons die zich in permanente make-up gespecialiseerd hebben.
Salons moeten aan hygiënerichtlijn voldoen van de GGD en het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV). Het gaat om dezelfde Europese wetgeving als waar een tattooshop aan moet voldoen.
Tijd tussen de behandelingen
Meestal zijn er bij het aanbrengen van permanente make-up twee tot drie behandelingen nodig. Tussen de behandelingen zitten minimaal vier weken.
De make-up wordt aangebracht met speciale naalden. Dit kan pijn veroorzaken. Eventueel kan de huid vooraf met een verdovende gel worden verdoofd.