
Blowout
Als tijdens zetten van een tattoo de naald met de inkt te diep in de huid gaat of in een verkeerde hoek wordt gezet, dan kan een zogenoemde blowout ontstaan. Zie het als lekkende tattoo-inkt die niet op z’n plek blijft zetten.
Een blowout is er in verschillende vormen. Van bijna niet te zien tot super duidelijk zichtbaar. Dit kan er gebeuren:
- Meestal ontstaat door een blowout een wazige vlek bij je tattoo. Of een ongewenste schaduw. Dat kan er slordig uitzien.
- Soms verspreidt de kleur zich buiten de lijnen. Vergelijk het met een tekening waarbij net buiten de lijntjes wordt gekleurd. Dit kan ook gebeuren bij oppervlaktes die zwart worden ingekleurd, dus niet alleen bij kleurentattoos.
- Als je werkt met verschillende kleuren, dan kunnen bij een blowout meerdere kleuren met elkaar vermengd raken. Hierdoor kunnen lelijke kleuren ontstaan.
Meestal zie je een blowout direct als de tatoeëerder de naald te diep of verkeerd in de huid heeft gezet. In sommige gevallen duurt het een paar weken voordat het zichtbaar wordt.
Hoe ontstaat een blowout bij het tatoeëren?
Een blowout kan ontstaan door een fout van de tatoeëerder. Vaak gebeurt dit als iemand onervaren is. Maar in sommige delen van de huid is het ook voor iemand met heel veel ervaring lastig om een blowout uit te sluiten. Al is de kans dan natuurlijk veel kleiner.
In deze situaties loop je meer risico op een blowout:
- Als een onervaren tatoeëerder de tattoo zet.
- Op plekken waar je huid heel dun is. Denk aan polsen, enkels, vingers, tenen en de bovenkant van je hand of voet.
- Op plekken waar veel aders doorheen lopen.
- Als de huid te ver wordt opgerekt en er teveel spanning op komt te staan. Zeker op plekken waar de huid heel dun is.
Over dat laatste punt: schrik niet als je huid wat strakker wordt getrokken tijdens het tatoeëren. Dat is normaal. De tatoeëerder doet dit om ervoor te zorgen dat ‘ie de naald op de juiste plek in de huid zet. Te strak brengt dus risico’s op een blowout met zich mee, maar vertrouw op de tattoo-artiest. Zeker als het iemand is met ervaring.
Kun je een blowout bij een tattoo wegwerken?
Als er onverhoopt toch een blowout ontstaat, dan is niet direct alles verpest. Het kan worden opgelost door je tattoo later bij te werken. Ook kun je een coverup laten maken op of rond de plek waar het is misgegaan. Maar natuurlijk is voorkomen beter dan genezen.