
Tattoo-inkt
Voor het zetten van een tatoeage wordt speciale tattoo-inkt gebruikt. Tattooshops kopen deze inkt via officiële groothandels.
Er zijn allerlei merken op de markt. Eternal Tattoo Ink, afkomstig uit de USA, is een van de bekendste merken. Maar ook inkt van Kuro Sumi, Intenze Inks en Black Ink wordt vaak gebruikt.
Wat zit er in tattoo-inkt?
Inkt voor tatoeages bevat organische pigmenten. Deze pigmenten wordt gebruikt om de inkt de juiste kleur mee te geven. Daarnaast zitten er conserveringsmiddelen in en stoffen zoals nikkel, chroom, mangaan of kobalt. In sommige gekleurde tattoo-inkt zit ook de stof isopropanol, maar deze is vanaf 2022 verboden.
Het RIVM heeft een informatiepagina met meer uitleg over wat er precies in tattoo-inkt zit.
Is tattoo inkt gevaarlijk?
Of een tatoeage gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, hangt van allerlei dingen af. Dat ligt bijvoorbeeld aan hoeveel tattoos je hebt, hoe groot deze zijn en de stoffen die in de inkt zijn gebruikt.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet geen uitspraken op extra risico op kanker door het laten zetten van een tattoo. Er is nog vrij weinig langdurig en groot onderzoek gedaan om er voldoende zekerheid over te kunnen geven.
“In de wetenschappelijke literatuur wordt tot nog toe geen verhoging in het aantal kankergevallen bij bezitters van tatoeages gerapporteerd”, aldus het RIVM.
Welke tattoo inkt is verboden?
Sinds 4 januari 2022 gelden nieuwe Europese regels rondom het gebruik van tattoo-inkt. In een nieuwe wet staan nieuwe en strengere limieten voor stoffen in tatoeage-inkt. Het gaat daarbij om stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn, maar ook om stoffen die de huid kunnen irriteren.
Volgens de nieuwe regels mogen tatoeëerders geen inkt meer gebruiken waar isopropanol in zit. Omdat veel inkt deze stof bevat, zorgde dat eind 2021 voor veel onrust onder tattooshops en tattooliefhebbers.
Als je een tatoeage hebt, kun je gezondheidsrisico’s door de gebruikte inkt voorkomen door je tattoo goed te beschermen tegen de zon én op te passen onder de zonnebank.