Teckel tattoo voet

Wat is de geschiedenis van de tattoo?

Als we de verhalen uit de overlevering moeten geloven, begint de geschiedenis van de tattoo al meer dan 10.000 jaar voor Christus. Maar of dat daadwerkelijk zo is, dat weet niemand zeker.

Het woord tatoeage stamt af van het Tahitiaanse woord Tatu. Dat bekent streep of merk. En dat is wat tatoeëren in die jaren ook was: het aanbrengen van strepen of een merkteken op het lichaam.

Hoe lang bestaat de tatoeage?

Begin jaren ‘90 werd het lichaam van mummie Ötzi ontdekt in een grot in Italië. De ijsmummie komt uit de Kopertijd en was zo’n 5300 jaar oud. Op zijn lichaam werden zo’n 60 tattoos ontdekt.

Die tatoeages waren in niks te vergelijken met de lichaamsversieringen zoals we die nu kennen. Waarschijnlijk werden ze bij Ötzi gezet in de strijd tegen artrose.

Het zijn officieel de oudste tattoos die ooit zijn gevonden. Eerder werden ook tatoeages ontdekt op Egyptische mummies. Zij leefden zo’n 2000 jaar voor Christus.

Hoe werd er vroeger getatoeëerd?

Tegenwoordig wordt een tattoo gezet met behulp van een tattoomachine. De naald met tattoo-inkt wordt in je lijf geprikt en zo wordt de inkt door de huid opgenomen. Vroeger ging dat heel anders.

In de oudheid werden tattoos gemaakt door inkervingen in de huid te maken en daar koolpoeder in te wrijven. Ook werd er gebruik gemaakt van as van overledenen. Bij nabestaanden werden dan inkervingen in de huid gemaakt. Daar werd de as van de overledene in gewreven. Als de wondjes genezen waren, bleven er zwarte lijnen over.

Later ontstond de tattoo-naald. Wanneer dat precies is, is onduidelijk. In 2017 werd door archeologen een 2000 jaar oude naald gevonden. Zo ver bekend is dat de oudste tattoo-naald die ooit is gevonden.

In 1891 werd de eerste tattoomachine ontworpen.

Wie heeft de moderne tattoo ontdekt?

De ‘moderne’ tattoo zoals we deze nu kennen, werd ontdekt toen het reizen over de wereld begon. Deze ontdekkingsreizen begonnen na de Middeleeuwen. Hierdoor kwamen verschillende culturen met elkaar in contact.

De Britse wereldreiziger James Cook speelt een belangrijke rol in het ontdekken van de tattoo. In de achttiende eeuw zag Cook tijdens zijn reizen bij allerlei lokale volksstammen - bijvoorbeeld in Amerika en Azië - dat ze tatoeages op hun lijf hadden.

Langzaam maar zeker kregen de tattoos daarmee ook voet aan de grond in Europa. De zeelieden lieten tattoos zetten en kwamen met afbeeldingen van bijvoorbeeld ankers op hun lijf terug van hun reis. In 1870 opende in Liverpool de eerste tattooshop.

Tattoos populair bij zeelieden

In eerste instantie waren het vooral zeelieden en soldaten die een tattoo hadden. Later werd het bijvoorbeeld ook populair onder gevangenen. Vaak waren het alleen mannen die een lichaamsversiering hadden.

Langzaam maar zeker raakte de tattoo verder ingeburgerd. Tegenwoordig hebben veel mensen een tatoeage en is de stijl enorm veranderd. Kijk maar naar dit filmpje, waar ik stiekem best wel om moest lachen:

Zowel mannen als vrouwen kiezen steeds vaker voor een lichaamsversiering en in het dagelijks leven is het over het algemeen ook veel meer geaccepteerd. Het aantal tattooshops in Nederland is afgelopen jaren meer dan verdubbeld.

Welke tattoo stijlen zijn er tegenwoordig

De keuze is reuze als het gaat om een tattoo. Er zijn veel verschillende stijlen en mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een black & grey tattoo, een kleurentattoo of voor een combinatie.

Dit zijn de verschillende tattoo stijlen waar je tegenwoordig uit kunt kiezen:

Reactie plaatsen