Trouwtattoo op arm

Zijn tattoos verslavend?

Het zetten van je eerste tattoo is een grote stap. Maar als er eenmaal een mooi plaatje op je lijf staat, volgen er meestal meer. Eigenlijk blijft het maar zelden bij één tattoo. En dus is de vraag: zijn tattoos verslavend?

De een kiest voor een collectie met allerlei kleine tattoos. Anderen gaan voor een backpiece of een sleeve op armen of benen. Anderen stoppen pas als er geen leeg plekje meer te vinden is op het lijf.

Hoe komt het toch dat het meestal niet bij die ene tatoeage blijft? Is het de drang naar het versieren van je lichaam of werkt het zetten van een tattoo écht verslavend?

Denken aan je volgende tattoo

Iedereen die een tattoo heeft, zal het gevoel wel kennen: je bent zo blij na het zetten van de tattoo dat je direct aan een volgende denkt. Dat gevoel is niet vreemd. Tijdens het zetten van een tattoo komt er namelijk endorfine vrij. Dat is een gelukshormoon. Het zorgt er niet alleen voor dat je minder pijn hebt, maar het stofje maakt je ook gelukkig.

Endorfine komt niet alleen vrij bij het zetten van een tattoo. Ook bij sporten maakt je lijf endorfine aan. Net als trouwens bij een goede lachbui. Omdat het stemmingsverhogend werkt, kan het verslavend werken. Vergelijk het met het gebruik van alcohol of drugs. Dit kan hetzelfde effect opwekken en is daardoor verslavend.

Het is dus bekend dat bij het zetten van een tattoo een adrenalinestoot ontstaat en endorfine vrijkomt in je hersenen. Maar wetenschappers zeggen ook dat het intens genot dat hierdoor kan ontstaan, snel weer weg is. Net zoals dit ook na het sporten weer wegebt.

De likes en de reacties

Bij tatoeages speelt er nog iets mee: het zetten van een tattoo kan zorgen voor meer aandacht. Mensen zien het kunstwerk op je lijf en kijken ernaar. Vrienden of familie willen het resultaat zien. Collega’s ontdekken het nieuwe stukje inkt op je lijf. Of op Instagram krijg je super veel likes en toffe reacties op de foto van je verse tattoo.

Elke keer dat dit gebeurt, maakt het je blij. Die aandacht doet je goed en hoe stoer is het om je tattoo aan de wereld te laten zien? Maar na een tijdje heeft iedereen in jouw omgeving het wel gezien. En nieuwe likes krijg je ook niet meer.  De kick die dit opleverde - net als dat intense geluksgevoel na het zetten van de tattoo - is weg.

Zodra die nieuwigheid is uitgewerkt en je tattoo alledaags is, bestaat de kans dat je op zoek gaat naar een nieuwe tattoo. Want hé? Dat gelukshormoon wil je nog eens door je lijf laten gieren. En die stroom aan reacties wil je nog wel een keer.

Dus is een tattoo verslavend?

Toch blijkt uit sommige onderzoeken dat die kick voor de meeste mensen niet de reden is om een volgende tattoo te zetten. De échte motivatie is dat ze iets moois op hun lichaam willen, zeggen wetenschappers.

De pijn en het feit dat het voor eeuwig is, houdt sommigen zelfs tegen om snel weer naar de tattooshop te rennen. Uit buitenlands onderzoek in 2012 bleek dat tussen de eerste en de tweede tattoo gemiddeld twee tot zeven jaar tijd zit.

Zijn tattoos dus verslavend? Het zou zomaar kunnen, maar eigenlijk is het eerlijke antwoord dat niemand het echt weet.

Hoeveel tattoos heb jij en denk je dat je verzameling ooit compleet is? Laat het weten in de comments.
Reactie plaatsen