Watercolor tattoo op arm

Een tattoo verwijderen: dit kun je doen als je spijt hebt van je tatoeage

Een tattoo verwijderen doe je niet zomaar. Maar als je écht enorme spijt hebt van een van de kunstwerken op je lijf, dan kan het wel. Het weglaseren van een tattoo is daarvoor de beste manier.

Uit cijfers blijkt dat ongeveer 1 op de 3 mensen spijt krijgt van een tattoo. Uiteindelijk laat maar 1 op de 100 mensen ook echt een tattoo verwijderen. Er zijn allerlei klinieken die laserbehandelingen aanbieden. Ook kun je een tatoeage operatief laten verwijderen.

Wat kost het weglaseren van een tattoo?

Wat het kost om een tatoeage te laten laseren is van verschillende dingen afhankelijk. De kosten verschillen per kliniek, maar zijn ook afhankelijk van de grootte van de tattoo en natuurlijk van het aantal behandelingen dat nodig is.

Eén ding is zeker: goedkoop is het niet. Een behandeling kost al snel tussen de 75 en 350 euro per keer. Het verwijderen van een tattoo is dus vele malen duurder dan tatoeëren zelf, want de kosten voor het zetten van een tatoeage liggen lager.

De picolaser: zo werkt het weglaseren van een tatoeage

Bij een laserbehandeling breken de lichtpulsen uit de laser de inkt onder je huid op in kleine deeltjes. Deze deeltjes worden vervolgens door je lichaam afgevoerd via je lymfestelsel.

Hoe korter deze lichtpuls duurt, hoe minder schade er ontstaat aan de huid rondom de tattoo die verwijderd moet worden. Daarom wordt tegenwoordig meestal gekozen voor een picolaser. Deze geeft kortere pulsen af dan een nanolaser. Hierdoor is de kans ook groot dat er na de behandeling geen litteken overblijft.

Tattoo weglaseren: voor en na de behandeling

Je moet je goed laten informeren over de behandeling. Ga niet over één nacht ijs bij het besluit om een tatoeage te laten laseren en zoek een kliniek die betrouwbaar is en waar je een goed gevoel bij hebt.

Smeer geen crème op de huid

Op de dag van de behandeling mag je geen crème op de huid smeren die behandeld wordt. Deze crème houdt laserstralen tegen waardoor de behandeling minder goed werkt.

Voor de behandeling begint, wordt er een testpuls op je lichaam afgevuurd. Op die manier wordt gekeken hoe je huid op de laserbehandeling reageert. Ook wordt dan gekeken hoe sterk de puls moet zijn.

De sterkte is onder meer afhankelijk van de diepte van de tattoo-inkt, de dikte van de huid en het huidtype.

Tijdens de laserbehandeling

Tijdens de behandeling wordt de huid op de plek van de behandeling wit. Snel daarna krijgt deze een rode kleur en treedt er een zwelling op. Na ongeveer een uur moet dit weg zijn.

Soms ontstaan er kleine blaren op de behandelde huid. Deze moeten vanzelf indrogen, waarna er een korstje ontstaat.

Nazorg voor een laserbehandeling

Na de laserbehandeling kun je de huid een paar minuten koelen met bijvoorbeeld een coldpack of ijsklontjes. Dit vermindert het branderige gevoel en zorgt ervoor dat de zwelling afneemt. Als je veel last hebt van pijn, dan kun je een pijnstiller nemen.

Als de tatoeage die wordt gelaserd groot is, dan moet je de huid na de behandeling insmeren met antibiotica crème. Deze crème krijg je meestal bij de kliniek en moet je een week lang drie keer per dag op de behandelde huid smeren.

Na het laseren ontstaan er korstjes op de huid. Deze jeuken en laten uiteindelijk vanzelf los. Net als na het zetten van een tattoo geldt: niet krabben, de huid zo min mogelijk aanraken en pas op met te strakke kleding.

Je mag na een laserbehandeling niet zwemmen, in de sauna of onder de zonnebank. Sowieso is het beter om fel zonlicht te vermijden. Douchen kan wel, maar bij het afdrogen moet je de behandelde huid droog deppen in plaats van (stevig) wrijven.

Is het verwijderen van een tattoo gevaarlijk?

Het met een laser verwijderen van een tattoo is in principe niet gevaarlijk. Let wel op dat je kiest voor een kliniek die de juiste papieren heeft en gespecialiseerd is in het verwijderen van tatoeages. Als er goede laserapparatuur wordt gebruikt, is het veilig.

In tattoo-inkt zitten wel allerlei stoffen waarvan nog altijd niet helemaal duidelijk is of er nu wel of geen verhoogd risico op kanker is. Tot nu toe blijkt uit onderzoek dat het risico zeer klein is. Bij het weglaseren van een tattoo kunnen sommige stoffen uit de inkt vrijkomen en is er dus mogelijk een iets verhoogd risico op kanker.

Een tatoeage verwijderen zonder laser

Een tattoo kun je ook met een operatie laten verwijderen. In dat geval wordt de tattoo weggesneden. Met name bij kleine tattoos wordt hier nog wel eens voor gekozen. Het voordeel is dat je dan met één of twee operaties klaar bent.

Kleinere tattoos tot zo’n 2 centimeter kunnen met een operatie worden weggesneden. Een chirurg haalt dan een stukje van je huid weg en brengt een hechting aan. Uiteraard gebeurt dit onder plaatselijke verdoving.

Het herstel duurt tussen de drie en zes weken. Nadeel is dat er na het verwijderen meestal een litteken zichtbaar blijft. Ook is er een klein risico: bij operaties kunnen altijd complicaties optreden. Al is de kans bij een ingreep als deze wel minimaal.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig voor het verwijderen van een tattoo?

Het is lastig om een algemeen antwoord te geven op deze vraag. Hoeveel behandelingen nodig zijn voor het verwijderen van een tatoeage hangt namelijk van allerlei dingen af:

  • Een oudere tattoo is sneller te verwijderen dan een verse of jongere tattoo.
  • De kleur zwart verdwijnt het snelst. De hoeveelheid kleur heeft dus invloed op het aantal behandelingen.
  • Hoe lichter je huid, hoe sneller de tattoo verdwijnt.
  • De hoeveel inkt die door de tattoo-artiest is gebruikt, is van invloed. Des te meer inkt, des te meer behandelingen.
  • De plek op het lichaam is van invloed. De inktdeeltjes die worden afgebroken, worden door je lichaam afgevoerd. Dat gebeurt via het lymfestelsel. Des te hoger de tattoo op je lijf zit, des te sneller het vernietigde pigment kan worden afgevoerd.
  • Tot slot is ook het type laser van invloed. Des te korter de duur van de lichtpuls, des te minder behandelingen er nodig zijn.

Een laserkliniek kan soms wel een globale inschatting geven van het aantal behandelingen dat nodig is. Maar vaak blijkt pas in de praktijk hoeveel behandelingen er echt nodig zijn.

Doet het weglaseren van een tattoo pijn?

Als je de tattoo operatief laat weghalen, dan wordt gewerkt met een plaatselijke verdoving. Je voelt van de operatie dan dus niks. Het laseren doet wel pijn. Hoeveel last je ervan hebt, is per persoon verschillend. Dat heeft te maken met je pijngrens.

Bij het gebruik van een picolaser is het verwijderen over het algemeen minder pijnlijk dan bij het zetten van de tattoo. Vaak wordt de huid gekoeld, waardoor je minder pijn ervaart. Bij grote tattoos kan de huid eventueel plaatselijk worden verdoofd met verdovende crème of een injectie.

Als je er opziet tegen de pijn, dan kun je de mogelijkheden voor pijnstilling het beste vooraf met de laserkliniek bespreken.

Worden de kosten vergoed door de zorgverzekering?

Of de kosten voor het verwijderen van een tattoo worden vergoed door je zorgverzekeraar, is zeer de vraag. In het basispakket wordt het vrijwel nooit vergoed.

Mogelijk zijn er in sommige aanvullende pakketten wel mogelijkheden. Vaak zitten hier dan wel voorwaarden aan vast of wordt slechts een deel vergoed. Informeer bij je eigen zorgverzekeraar als je hier meer over wilt weten.

Heb jij spijt van je tattoo of heb je een tatoeage laten verwijderen? Deel je verhaal in de comments.
Reactie plaatsen