
Een tattoo zetten als je medicijnen slikt of een aandoening hebt
Het zetten van een tatoeage kun je zien als een (kleine) medische ingreep. Er worden heel veel kleine wondjes in je huid gemaakt. Een tattoo zetten als je medicijnen slikt of een aandoening hebt, is daarom niet zonder risico. Dit zijn de do’s en dont’s.
Geen tattoo bij deze aandoeningen
Als je één van de volgende aandoeningen hebt, dan wordt het zetten van een tatoeage sterk afgeraden:
1. Een verzwakt immuunsysteem
Hoe schoon en veilig er ook wordt gewerkt; er is altijd een kans op een infectie bij het zetten van een tatoeage. Ook in de nazorgfase is er een risico op problemen. Als je een verzwakt immuunsysteem hebt, dan loop je meer risico op het moment dat er een infectie ontstaat.
Ook als je leukemie hebt, is er sprake van een afweerstoornis. Bepaalde medicijnen kunnen je afweersysteem ook verzwakken.
2. Hart- en/of vaatziektes
Als je een hart- en/of vaatziekte hebt, dan kan er door het tatoeëren een infectie ontstaan aan de binnenwand van het hart. Daarom wordt afgeraden om een tatoeage te laten zetten.
3. Een chronische huidziekte
Bij huidziektes moet je denken aan bijvoorbeeld psoriasis. Als je een chronische huidziekte hebt, dan is er een groter risico op huidklachten na het zetten van een tatoeage.
De kans op problemen is kleiner als je de tattoo zet op een moment dat je huidziekte minder actief is. Tatoeëren op een plek waar de huidziekte vaak optreedt, is niet aan te raden.
Als je huidkanker hebt gehad - of dit veel voorkomt in je familie - dan wordt het zetten van een tattoo ook afgeraden. Op de getatoeëerde huid zijn melanomen moeilijker in een vroeg stadium te ontdekken.
4. Diabetes
Als je diabetes hebt, dan is het belangrijk dat het glucosegehalte in je bloed onder controle is voordat je de tattoo laat zetten. Daarmee verklein je de kans op een infectie of ontsteking.
5. Bloedstollingsziekte
Bij het tatoeëren worden vele wondjes gemaakt in je huid. Als je een bloedstollingsziekte hebt, kun je sneller en langer gaan bloeden. Dit komt het eindresultaat van je tattoo niet ten goede en er is risico op ernstige bloedingen.
6. Allergie voor metalen en tattoo-inkt
Ben je allergisch voor voor tattoo-inkt of metalen? Ook dan kunnen er problemen ontstaan tijdens of na het zetten van een tatoeage.
Geen tattoo bij deze medicijnen
Ook als je medicijnen gebruikt kan het zo zijn dat het zetten van een tattoo geen goed plan is. Het gaat vooral om het gebruik van:
- Antistollingsmiddelen
- Antibiotica
- Medicijnen tegen verschillende ziektes (o.a. kanker, reuma, ms of de ziekte van Crohn)
En ook beter geen tattoo…
Naast de bovengenoemde lijst zijn er nog wat redenen waarom het beter is om (nog even) geen tattoo te nemen. Zet geen tattoo:
- Op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie hebt ondergaan.
- Op plekken die het afgelopen jaar zijn bestraald.
- Op een litteken dat minder dan een jaar oud is.
- Op een plek waar minder dan 3 maanden geleden een tattoo is weg gelaserd. Wacht tot de wond volledig is genezen.
- Op geïrriteerde huid, eczeem, ontstekingen, donkere moedervlekken, bultjes of zwellingen.
Een tattoo zetten als je zwanger bent, wordt ook sterk afgeraden. Net als het gebruik van alcohol en drugs voor het zetten van een tatoeage.
Wat als je toch een tattoo wil?
Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je een van deze aandoeningen hebt of medicijnen slikt en toch droomt van een prachtige tatoeage. Wat dan, vraag je je misschien af. Het is dan goed om contact op te nemen met je huisarts voor overleg.
Je huisarts kan met je meedenken over de eventuele mogelijkheden. Ook is het mogelijk om advies in te winnen bij de Tattoopoli als het gaat om huidaandoeningen. Misschien dat er dan alsnog een mogelijkheid is om je droom uit te laten komen.
Bij veel tattooshops moet je vooraf overigens een toestemmingsformulier ondertekenen. Daarin wordt gevraagd naar eventuele gezondheidsproblemen. Vul dit altijd eerlijk in, want het is voor de tattoo-artiest belangrijk om te weten of er risico’s zijn.