Bloemen-tattoo fineline op enkel

Zo herken je een ontstoken tattoo

Een ontstoken tattoo kan tot grote problemen leiden. Maar om direct massale paniek te voorkomen: in het overgrote deel van de gevallen leidt het zetten van een tatoeage niet tot gedoe. En je kunt er zelf ook het nodige aan doen om ontsteking van je tattoo te voorkomen.

Hoe voorkom je een ontstoken tattoo

Helemaal voorkomen kun je het nooit, maar het risico zo klein mogelijk maken wel.

Het begint met de keuze voor een goede tattooshop. Kies een tattoo-artiest die zich houdt aan de hygiënerichtlijn. Veilig werken met schone spullen in een nette omgeving verkleint de kans op infecties enorm.

Na het zetten van de tattoo is goede nazorg van groot belang. Volg de nazorgtips voor het zetten van een tatoeage op. Verzorg je tattoo goed en voorkom dat er vuiligheid in de wondjes komt. Raak je tattoo niet aan en vermijd contact met bijvoorbeeld je huisdier.

Alle tips voor goede nazorg kun je vinden in mijn gratis e-book ‘Laat je tattoo stralen met deze nazorg tips’. Download hem hier.

De symptomen van een ontstoken tattoo

Je kunt een infectie aan meerdere dingen herkennen. Heb je last van een van deze symptomen? Kom dan snel in actie en neem contact op met je huisarts en overleg eventueel ook even met je tattoo-artiest.

Aan deze symptomen kun je een ontstoken tatoeage herkennen:

1. Een rode, warme en/of pijnlijke huid

Als je een ontsteking hebt, dan wordt je huid rood en voelt het warm aan. Ook kan de huid pijn doen. Als je dit herkent op en rond je tatoeage, dan kan er dus iets mis zijn.

In de dagen na het zetten van je tattoo is de huid rood door de irritatie en de reactie op het tatoeëren, maar dat is anders dan het effect van een ontsteking. Als het goed is, moet je dit verschil wel herkennen. Twijfel je? Onderneem actie, want ‘better save then sorry’.

2. Er komt pus of vocht uit de wond

In de eerste uren na het plaatsen van je nieuwe kunstwerk, is het niet vreemd dat er nog wat bloed en/of vocht uit de tatoeagewond komt. Dit stopt vanzelf.

Merk je dat er na een tijdje pus of vocht uit de wond komt, dan kan het betekenen dat er sprake is van een ontsteking. Vaak gaat dit samen met een rode en warme huid.

3. Rode strepen op en rond de tattoo

Als er rode strepen ontstaan in de huid rond je tatoeage, dan bel je beter direct met je huisarts. Je moet dit zien als als rode lijnen die vanuit je tattoo alle richtingen op schieten.

Deze rode strepen zijn een teken van een ontsteking van het lymfevat. Als dat niet goed en snel wordt behandeld, dan kan dit een bloedvergiftiging veroorzaken.

Niet om je bang te maken, maar wel om je te wijzen op het risico als je niet ingrijpt bij deze symptomen: bij een bloedvergiftiging kan het goed misgaan. Je bent dan zo ziek dat je organen kunnen beschadigen. Als je het niet goed behandelt, kun je eraan overlijden.

4. Een zwelling op of rond de tattoo

Een kleine zwelling op of rondom je tatoeage kan ook betekenen dat ‘ie ontstoken is. Ook kan de zwelling warm aanvoelen. Als de zwelling langer dan drie dagen duurt, is de kans groot dat er sprake is van een ontsteking.

5. Je tattoo blijft bloeden

Als je tattoo enkele dagen na het zetten blijft bloeden en wondvocht en inkt blijft lekken, dan kan dit ook een signaal zijn van een ontsteking.

6. Andere symptomen

Bovenstaande klachten zijn de meest voorkomende. Het kan ook nog zo zijn dat er een allergische reactie op de tattoo-inkt ontstaat. En misschien heb jij net wat andere problemen na het zetten van een tatoeage. Onderneem ook dan actie en vraag bij twijfel om advies.

Wat moet je doen als je tattoo ontstoken is?

Als je denkt dat je tatoeage ontstoken is, dan moet je direct contact opnemen met je huisarts. Deze kan beoordelen of er inderdaad sprake is van een ontsteking en hoe dit het beste behandeld kan worden. Ga vooral niet zelf aan de slag met allerlei zalfjes.

Als er sprake is van een infectie, dan kan de huisarts dit vaak goed oplossen. Bijvoorbeeld met speciale crème of antibiotica. Als je huisarts het niet vertrouwt, dan kan ‘ie je doorsturen naar een dermatoloog. Vaak kom je dan terecht bij de Tattoopoli. Daar werken artsen die gespecialiseerd zijn op het gebied van problemen met tatoeages.

De gevolgen van een ontstoken tattoo

Als je een ontstoken tatoeage niet goed behandelt, dan kan dit grote gevolgen hebben. Van een infectie kun je goed ziek worden. Zeker als er sprake is van bloedvergiftiging of sepsis. Als je dit niet snel behandelt, kan dit leiden tot grote problemen voor je gezondheid.

Een infectie heeft ook gevolgen voor je tattoo. De huid (en daarmee de tatoeage) kunnen door zo’n ontsteking beschadigd raken. Je kunt je voorstellen dat je mooie kunstwerk er daarna minder fraai uitziet. Daarom geldt ook hiervoor: grijp direct in bij twijfel. Want met antibiotica zijn de meeste problemen goed te behandelen.

Heb jij problemen gehad na het zetten van een tattoo en hoe is het opgelost? Deel jouw ervaringen in de comments.
Reactie plaatsen