
Mag je een tattoo zetten tijdens je zwangerschap?
Tattoos worden vaak gezet vanwege een bijzondere gebeurtenis in je leven. En zwanger zijn is absoluut heel bijzonder. Dat moet gevierd worden met een tattoo! Of misschien toch maar niet. Een tattoo zetten tijdens je zwangerschap is namelijk niet aan te raden.
Waarom mag je geen tattoo zetten als je zwanger bent?
Er is een aantal redenen waarom het zetten van een tatoeage tijdens de zwangerschap sterk wordt afgeraden.
1. Kans op een infectie
Bij het zetten van een tatoeage ontstaan er wondjes in je huid. Hoewel de kans klein is, kunnen hierdoor infecties ontstaan. Je kunt dit risico sterk verminderen door naar een tattooshop te gaan waar ze netjes en hygiënisch werken. Maar het risico is er altijd.
Zo’n infectie hoeft voor jou als zwangere vrouw niet heel schadelijk te zijn. Over het algemeen is het namelijk goed te behandelen. Maar voor je ongeboren baby is zo’n infectie mogelijk wel schadelijk.
2. Inkt in de bloedbaan
Tijdens het zetten van een tatoeage wordt er met een tattoo-naald inkt in je huid geprikt. De tattoo-inkt komt ook in je bloedbaan terecht. Daar zitten geen risico’s aan als je getatoeëerd wordt, maar het is onduidelijk of het schadelijk is voor de ongeboren baby.
3. Je huid is anders
Tijdens je zwangerschap is je huid anders dan normaal. Rondom je buik, borsten, benen en heupen rekt de huid uit. Als je op die plekken een tatoeage zet tijdens de zwangerschap, dan ziet ‘ie er na afloop dus anders (lees: minder mooi) uit.
Door het uitrekken van de huid, kun je ook last krijgen van zwangerschapsstriemen, oftewel striae. Dit kan er ook voor zorgen dat je tatoeage misvormd raakt.
Ik wist niet dat ik zwanger was
Heb je een tattoo laten zetten terwijl je nog niets wist van je prille zwangerschap? Of liet je eerst een tatoeage zetten en ging je toen pas op zoek naar de risico’s? Geen paniek! Natuurlijk zijn er risico’s, maar jij kunt het zelf tot een minimum beperken.
Nu de inkt al op je lijf schittert, is het vooral zaak om een eventuele infectie te voorkomen. Dit kun je doen door goede nazorg. Zorg er vooral voor dat je tattoo goed schoon blijft. Raak hem zo min mogelijk aan en voorkom contact met bijvoorbeeld je huisdieren.
Mocht je klachten krijgen? Neem dan direct contact op met je huisarts. Bijvoorbeeld als je denkt dat je tattoo ontstoken is.
Verandert mijn tattoo door de zwangerschap?
Prijkt er al een mooi kunstwerk op je lijf, dan vraag je je misschien af of een zwangerschap je toffe tattoo kan verpesten. Dit risico is er zeker.
Tijdens je zwangerschap komen er wat kilo’s bij en wordt je huid opgerekt. Met name op je buik, borsten, heupen en benen. Het uitrekken van de huid kan ervoor zorgen dat je tattoo wat waziger wordt, gaat vervagen of vervormt.
In hoeverre dit na de zwangerschap herstelt, hangt een beetje af van je genen. Eigenlijk kun je er vrij weinig aan doen. Behalve (on)geduldig afwachten. Het kan dus zijn dat als je huid weer strakker wordt, je tattoo in volle glorie herstelt. Maar het kan ook zijn dat ‘ie er minder fraai uitziet. Je kunt er dan voor kiezen om hem te laten bijwerken.
Hoe snel na de zwangerschap mag je een tattoo zetten?
Eindelijk! De baby is er, dus ik kan direct naar de tattooshop rennen. Of toch maar niet?
Het is verstandig om na de bevalling nog heel even geduld te hebben. Je lijf is nog volop bezig met ontzwangeren. De overtollige kilo’s verdwijnen en je huid gaat weer wat strakker trekken.
Het is beter om dat even af te wachten voordat je een tatoeage laat zetten. Mits je natuurlijk gaat voor een kleine tattoo op een plek waar het ontzwangeren weinig effect meer heeft. Dan kun je zodra je weer op de been bent aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan een toffe tattoo rondom je oor.
Zwanger en toch een tattoo? Dit is het alternatief
Als je van het type ‘ongeduldig’ bent, dan is negen maanden wachten op een tattoo best wel een beetje lastig. Zoals je hebt gelezen is het verstandig om toch maar even te wachten.
Is dat nou écht lastig, dan is er gelukkig nog een alternatief: een tijdelijke tatoeage. Dit is 100 procent veilig tijdens een zwangerschap. Zoek dus naar een favoriet tattoodesign of kijk of je een neptattoo kunt bestellen van je eigen ontwerp. Leuk alternatief toch?
Kun jij het geduld opbrengen om tot na je zwangerschap te wachten met de volgende tattoo? Laat het weten in de comments.