Bloementattoo voet

Doet het zetten van een tatoeage pijn?

Doet het zetten van een tatoeage pijn? Het antwoord is simpel: ja! Je voelt het zeker.

Een tattoomachine heeft kleine naaldjes die heel snel je huid in en uit gaan. Daarbij laten ze steeds een beetje tattoo-inkt achter. Er worden dus heel veel kleine wondjes gemaakt tijdens het zetten van de tattoo. En dat voel je zeker. De pijn voelt als het krabben van een kat of als een goede schaafwond.

Hoeveel pijn het zetten van een tattoo doet, is van heel veel zaken afhankelijk. Niet in de laatste plaats van jezelf. Iedereen heeft een andere pijngrens en des te relaxter je erbij zit (of ligt), des te beter is het te doen. Je goed voorbereiden op een tattoosessie doet wonderen.

De plek van de tattoo

Hoeveel pijn het zetten van een tattoo doet ligt onder meer aan de plek waar ‘ie wordt gezet.

Plekken met veel spieren en een laagje vet, doen het minst pijn. Denk aan je schouder, de onderarm, de buitenkant van je bovenarm, benen en billen.

Plekken waarbij de huid dun is en dicht op het bot zit, doen het meest pijn. Denk aan je handen, de binnenkant van je bovenarm, je knie, de voeten en bij of op de tepel.

Tattoo pijn overzicht

Het ontwerp van de tattoo

De hoeveelheid pijn tijdens het tatoeëren is ook afhankelijk van het ontwerp van je tatoeage.

  • Eenvoudige en kleine tattoo’s doen minder pijn. Grote ontwerpen met veel details zijn veel pijnlijker.
  • Ingekleurde stukken doen meer pijn. Om deze delen in te kleuren, moet de tatoeëerder meerdere keren met de naald over hetzelfde stuk huid heen gaan.
  • Een tattoo met meerdere kleuren, kost meer tijd dan een tattoo met één kleur. Een tatoeage met verschillende kleuren zal dus meer pijn doen. Zeker als delen van de tattoo moeten worden ingekleurd.

Tips om de pijn van een tattoo te verzachten

Dat het zetten van een tattoo pijn doet, dat is dus zeker. Maar deze vijf tips kunnen je helpen om de pijn een beetje te verzachten:

1. Zorg dat je zo relaxed mogelijk bent

Zorg dat je er zo ontspannen mogelijk bij zit (of ligt). Zorg dat je weinig stress hebt voordat je naar de afspraak gaat. Plan dus geen bomvolle werkdag voor je afspraak of allerlei andere afspraken.

Als je eenmaal klaar ligt, maak het je dan zo gemakkelijk mogelijk. Zorg dat je goed ligt, klets wat met de tatoeëerder als afleiding en haal een paar keer diep adem. Concentreer je niet teveel op wat er gaat gebeuren.

Helpt muziek je om te ontspannen? Neem dan je telefoon met oortjes mee en zet een lekkere playlist aan of vraag of de radio aan mag op jouw favoriete zender. Helpt het je om een leuke serie te kijken? Zet dan Netflix aan op je telefoon.

Draag ook comfortabele kleding, eet goed voor je afspraak, drink genoeg water en ga nog even naar de wc voordat de tattoosessie begint. Liggen te wiebelen omdat je moet plassen is niet aan te raden!

2. Een stressbal of een kauwgom

Als je veel pijn hebt, kan het helpen om je spieren aan te spannen door ergens in te knijpen of in te bijten. Daarmee kun je de pijn wat verzachten. Verwacht je veel pijn? Neem dan een stressbal mee om in te knijpen. Of zorg voor een kauwgom of een zacht snoepje.

3. Adem in, adem uit

Je ademhaling goed onder controle hebben, helpt om de pijn tijdens het zetten van een tattoo draaglijker te maken. Adem uit als het veel pijn doet. Dat kan het pijngevoel verlagen. Denk maar aan de puffende vrouwen tijdens een bevalling.

Door rustig te ademen daalt je bloeddruk en activeer je een bepaald gebied in je hersenen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam een seintje krijgt dat het mag ontspannen. En des te meer ontspannen je bent, des te minder pijn je ervaart.

4. Blijf stil liggen

De verleiding is groot om te gaan bewegen als je pijn voelt. Doe dit niet. Hoe minder jij beweegt, des te nauwkeurig de tattoo-artiest kan werken. En jij wilt toch ook een super strakke tattoo?

Soms kan het zijn dat je écht even moet bewegen. Bijvoorbeeld omdat je enorme jeuk hebt of omdat je last krijgt van je lijf. Geef dit aan, zodat de tatoeëerder de naald uit je huid kan halen. Onverwachte bewegingen tijdens een tattoosessie zijn levensgevaarlijk ;-)

5. Vraag om een pauze

Trek je het ondanks deze tips even niet meer? Vraag dan gewoon om een pauze. Dat is helemaal niet erg. Een tatoeëerder is dat gewend en zal het zelf ook vaak van te voren aangeven.

Het fijne is dat de pijn direct wegtrekt zodra de naald weer uit je huid is. Soms kan een korte pauze dus helpen om weer even alles onder controle te krijgen en relaxed verder te kunnen. En misschien merk je wel dat je lijf schreeuwt om wat eten. Vraag ook dan om een pauze om even te kunnen snacken.

Wees voorbereid op de pijn

Het helpt om vooraf te checken hoeveel pijn je kunt verwachten op de plek waar je de tattoo laat zetten. Verdiep je dus in de meest pijnlijke plekken voor een tattoo en in de plekken waar het zetten van een tatoeage het minst pijnlijk is.

Download mijn handige checklist om je voor te bereiden op je tattoosessie, inclusief een overzichtelijke tattoo pijnkaart.

Hoe bereid jij je voor op een tattoosessie? Deel je tips in de comments.
Reactie plaatsen