
Zelf leren tatoeëren: zo kun je een tattoo-artiest worden
Hoe kun je zelf leren tatoeëren? Het is een veelgestelde vraag bij jongeren die het vak van tattoo-artiest helemaal te gek lijken. Waar je voor veel beroepen ‘gewoon’ een opleiding kunt volgen, is dat voor het vak van tatoeëerder niet het geval.
Een echte tattoo-opleiding is er niet. Wel kun je met een beetje zoeken allerlei cursussen vinden of boeken met tips om tattoos te leren zetten. Maar het echte werk leer je vooral door het te doen: veel oefenen en hopen op een opleidingsplek bij een tattooshop.
Wat moet je kunnen om tatoeëerder te worden?
Om tattoo-artiest te kunnen worden, is creativiteit en artistiek talent van groot belang. Ook moet je veel tijd en energie willen investeren in het leren van het vak.
Dit zijn de belangrijkste eerste stappen om aan de slag te gaan in het vak:
1. Veel (lees: heel veel) tekenen
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Dat is de rode draad als je tattoos wilt leren zetten. Dat begint met heel veel tekenen. Ga aan de slag met papier en een potlood. Of digitaal op een tablet of computer.
Teken in veel verschillende stijlen en leer om een tattoodesign te bedenken en te schetsen. Door veel met papier en potlood aan de slag te gaan, krijg je ook een vaste hand. En dat is natuurlijk best wel belangrijk als je straks met de naald op de huid aan de slag gaat.
2. Verdiep je in de tattoocultuur en stijlen
Als artiest is het belangrijk dat je veel weet van de tattoocultuur. Zo is het belangrijk om te weten welke verschillende tattoo stijlen er zijn en wat de eigenschappen zijn van die stijlen. Klanten zullen straks bij je komen met een idee of vraag. Het is belangrijk dat jij dan goed advies kunt geven.
3. Leer de materialen kennen
Hoe werkt een tattoomachine en welke tattoo-naalden zijn er? Het is belangrijk om de verschillende materialen te leren kennen. Niet alleen vanuit de theorie, maar natuurlijk ook in de praktijk. Zorg dus dat je de juiste materialen hebt, zodat je ook echt kunt gaan oefenen.
4. Oefenen op varkenshuid (of fruit)
Om nu direct op échte huid te gaan oefenen is ook zoiets… Dus ga eerst een de slag met nephuid. Je kunt hiervoor varkenshuid gebruiken. Of gewoon fruit. Sinaasappels, grapefruit of bananen zijn hiervoor het meest geschikt.
Bij het fruit is het verschil met de menselijke huid het grootst. Als je het oppervlak aanraakt, dan schiet de naald er al in. Varkenshuid is wat dikker en komt meer in de buurt. Maar er blijft een groot verschil met hoe het straks op de menselijke huid is.
5. Laat zelf een tattoo zetten
Een tattoo-artiest zonder tattoos? Dat kan natuurlijk niet! (Hoewel die er ongetwijfeld ook zijn hoor.) Laat dus ook zelf een tatoeage zetten.
Door zelf een tattoo te nemen doe je een hoop ervaring op. Over het proces: van idee tot uitvoering. Over het contact met een tattooshop. Over hoe het voelt om getatoeëerd te worden. Allemaal dingen waar jij straks zelf je voordeel mee kunt doen.
Nog een voordeel: terwijl je zelf getatoeëerd wordt, kun je de tattoo-artiest het hemd van het lijf vragen over alles wat je over het vak wilt leren.
6. En dan op de menselijke huid...
Uiteindelijk moet je de stap een keer zetten: de eerste échte tattoo. Spannend! Misschien heb je vrienden of familieleden die als ‘oefenmateriaal’ willen dienen. Of je zet een tatoeage bij jezelf.
Wat je eerste échte stap ook is: doe het alleen onder toezicht van een ervaren tattoo-artiest en in een veilige en hygiënische omgeving. Er kan vanalles mis gaan. Daarom is die begeleiding van groot belang. Anders is het extreem gevaarlijk.
Werken bij een tattooshop
Aangezien er geen officiële tattoo-opleiding is, zijn er ook geen officiële stages bij tattooshops. Toch kun je in opleiding bij een tattoo-artiest. Dit noemen ze een apprenticeship.
Je leert dan onder begeleiding van een ervaren tatoeëerder alle kneepjes van het vak. Vaak een proces van vele jaren. De NBTK zou het liefst zien dat een tweejarige opleiding bij een tattooshop in de toekomst verplicht wordt.
Een tattoo-apprenticeship ligt niet voor het oprapen. Er is veel interesse, dus is het lastig om zomaar een voet tussen de deur te krijgen. Een aantal tips die je daarbij kunnen helpen:
- Laat zien dat je hard wil werken en dat je passie hebt voor het vak.
- Zoek een tattoo-artiest die bij je past: zoveel qua persoon als stijl. Je zult straks voor langere tijd nauw met hem of haar moeten samenwerken.
- Ga hiervoor het gesprek aan met tattoo-artiesten. Investeer in de relatie om je kans op succes te vergroten en elkaar goed te leren kennen.
- Zorg voor een uitgebreid portfolio. Zometeen meer over hoe je dat kunt opbouwen.
- Maak niet de fout door zonder begeleiding al te tatoeëren en dit aan te voeren als ervaring. Professionele tattoo-artiesten moeten niks hebben van een thuisprikker. Liever geen ervaring, dan deze ‘foute’ ervaring.
- Hou er rekening mee dat je niet wordt betaald. Of pas na een tijdje. Het is namelijk een manier om het vak te leren en dat vergt veel eigen investering. Dat moet je ervoor over hebben.
Zoals gezegd is het lastig om een apprenticeship te vinden. Je moet dus volhardend zijn in je zoektocht. Maar de aanhouder wint!
Cursus hygiëneprocedures voor tatoeëren
Om als tatoeëerder te mogen werken, moet je op de hoogte zijn van de hygiënerichtlijn. Je moet namelijk veilig en hygiënisch te werk gaan. Hiervoor moet je een cursus volgen.
In zo’n training leer je alles over de risico’s die komen kijken bij het zetten van tattoos. Je leert bijvoorbeeld hoe je infecties kunt voorkomen, welke procedures je moet volgen en wat er komt kijken bij wondverzorging. Ook leer je meer over het ontsmetten van de huid, instrumenten en je werkplek.
In sommige cursussen wordt er ook meer geleerd over de menselijke huid, zodat je snapt wat er gebeurt als je een tattoo zet.
Een tattoocursus volgen
Als je online zoekt, kun je allerlei cursussen vinden om tatoeëerder te worden. Het is de moeite waard om te kijken welke trainingen er zijn en wat er wordt geleerd.
Vaak gaat het om de basis. Je leert van alles over de tattookunst, tekenen en wat erbij komt kijken om te tatoeëren. Het praktijkgedeelte ontbreekt hierbij echter. Maar als je echt aan de slag wilt als tattoo-artiest, dan is het de investering zeker waard.
Portfolio maken voor een sollicitatie als tattoo-artiest
Om kans te maken op een plek als apprentice, is een goed portfolio belangrijk. Dit portfolio moet vooral bestaan uit tekeningen die je hebt gemaakt. Liefst heel veel tekeningen en in zo veel mogelijk verschillende stijlen.
Om indruk te maken, moet je natuurlijk niet met een paar losse A4-tjes aankomen bij de tattooshop. Bundel je werk op een mooie manier in een boek. Of kies voor een digitale presentatie in een online-portfolio of op je Instagram-account.
Des te beter jouw voorbereiding en portfolio, des te groter de kans dat het lukt om er tussen te komen.
Zelf een tattooshop beginnen
Natuurlijk kan het je grote droom zijn om zelf een tattooshop te beginnen. Om te mogen starten heb je een vergunning nodig van de GGD. Ze checken vooral of je voldoet aan alle regels op het gebied van hygiëne.
Uiteraard moet je verder ook op de hoogte zijn van alle regels die er in Nederland gelden. Zo is het belangrijk om te weten wat de leeftijdsgrenzen voor tatoeages zijn en welke regels bijvoorbeeld de NVWA heeft. Verdiep je hierin voordat je wilt starten.
Als je een tattooshop start, moet je je ook inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je krijgt dan een KVK-nummer en wordt ingeschreven in het Handelsregister. Op de website van de KVK staat uitgelegd hoe je het inschrijven van een tattooshop moet aanpakken.
Misschien wel het allerbelangrijkste is ervaring. Die doe je natuurlijk niet in je eentje op in je eigen shop, maar door eerst bij een ervaren tattoo-artiest in de leer te gaan.