Lotus tattoo rug

Hoe duur is een tattoo?

Hoe duur een tattoo is hangt van verschillende zaken af. Zo is er de grootte van de tattoo, de plek waar je hem wilt hebben en de moeilijkheidsgraad van jouw tattoodesign. Al deze zaken hebben invloed op hoeveel een tatoeage kost.

Daarnaast verschillen de prijzen ook per tattooshop. De ene tattoo-artiest werkt met uurtarieven en de ander met een prijs per tattoo. Spreek dit van tevoren goed af om verrassingen te voorkomen.

Starttarief voor een tattoo

Hoe klein je tatoeage ook is, de startkosten zijn altijd relatief hoog. Dit zijn de kosten voor de materialen zoals inkt en naalden, de schoonmaakkosten en de afschrijving van de apparatuur. Gemiddeld kun je uitgaan van een startbedrag van tussen de 50 en 75 euro.

Tattooprijzen

De grootte van je tattoo en het aantal details hebben ook invloed op de prijs. Om een beeld te schetsen: een tatoeage zo groot als een hand, kost al snel zo’n drie uur werk.

Als je uitgaat van 125 euro per uur, dan kost dit dus zeker 375 euro. De uurprijs van je tatoeëerder is afhankelijk van onder meer zijn of haar ervaring.

Des te groter en des te meer details, des te langer het zetten duurt. En des te duurder de tattoo dus wordt. Ook de plek is hierbij van belang. Op een lastige plek duurt het nu eenmaal langer om een mooie tattoo te zetten.

Kleur maakt tattoo duurder

Ook het gebruik van kleuren in je tattoo maakt het duurder. De kosten voor de tattoo-inkt gaan omhoog, maar het zorgt ook voor een hogere moeilijkheidsgraad. En dus duurt de tattoosessie langer en zijn de kosten voor het tatoeëren hoger.

Waarom is de uurprijs bij een tattooshop zo hoog?

Eigenlijk is deze vraag niet eerlijk. De vraag is eerder: waarom schrik je van zo’n bedrag? Want een uurprijs van bijvoorbeeld 125 euro is helemaal niet zo hoog als je bedenkt welke kosten er allemaal zijn voor de tattooshop en de tattoo-artiest.

Er moet huur of hypotheek worden betaald voor het pand. Er wordt stroom en gas verbruikt, want je wilt het natuurlijk wel een beetje warm hebben als je daar ligt. De tattoo-artiest is verzekerd. Bijvoorbeeld tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid. Een beetje pensioen opbouwen is ook wel fijn.

En dan hebben we het nog niet over alle uren per week die niet doorberekend kunnen worden. Bijvoorbeeld het inplannen van afspraken, contact over je ontwerp, het doen van de administratie en bezig zijn met marketing en reclame. Dat laatste kost ook nog geld.

Maak afspraken over de prijs van je tattoo

Zoals je leest, zijn er allerlei factoren die de prijs van een tattoo bepalen. Natuurlijk wil je van tevoren weten waar je (ongeveer) aan toe bent. Maak daarom vooraf afspraken over de prijs. Of spreek in ieder geval een prijsrange af. Dat is fijn voor jou en voor de tattooshop.

Betalen voor een tattoo-ontwerp

Bij sommige tattoo artiesten moet je ook betalen voor het tattoodesign. Soms wordt dit bedrag verrekend als je er daadwerkelijk voor kiest om de tattoo te laten zetten. Dit gebeurt niet zomaar: ook het maken van een ontwerp kost (veel) tijd.

Het bedrag (deels) verrekenen als de tatoeage daadwerkelijk wordt gezet, zorgt ervoor dat de tattooshop minder risico loopt. Het zou namelijk heel vervelend zijn als de tattoo-artiest veel tijd stopt in het ontwerp en je dan toch afziet van de tattoo. Of erger nog: ervoor kiest om de tatoeage vervolgens ergens anders te laten zetten.

Aanbetalen voor een tattoo

Sommige tattooshops kiezen ervoor om je alvast een deel van het bedrag te laten betalen bij het maken van een afspraak. Hiermee kiezen ze voor zekerheid. Als je hebt betaald, is de kans groter dat je ook op de afgesproken tijd komt opdagen.

Helaas komt het regelmatig voor dat mensen niet komen, terwijl ze een afspraak hebben. Misschien hebben ze er een goede reden voor of willen ze de tattoo toch maar niet. Maar het is voor de tattoo-artiest wel heel vervelend dat ‘ie dan ineens een leeg gat in de agenda heeft. En bovendien: geen inkomsten.

Zo’n zogenoemde ‘no show’ kan flink in de papieren lopen. Ga maar eens uit van een minimumbedrag van 75 euro voor een tattoo. Als er dan vier keer per week iemand niet komt opdagen, loop je al minstens 300 euro mis. Op jaarbasis is dat ruim 15.000 euro! Kijk er dus niet vreemd van op als er om een aanbetaling wordt gevraagd.

Je afspraak annuleren

Uiteraard kan het altijd zo zijn dat je de afspraak op het laatste moment moet afzeggen. Bijvoorbeeld omdat je ziek bent of huidproblemen hebt. Informeer vooraf naar de voorwaarden voor het annuleren van een afspraak en neem direct contact op met de tattooshop als je onverhoopt niet kan komen.

Reactie plaatsen